Samsung Galaxy Z Flip 6 review: dure vouwtelefoon is geen klapper (2024)

Wil je een groot scherm, maar geen grote smartphone? Dan is de Samsung Galaxy Z Flip 6 die we in deze review bespreken een logische keuze. Maar is het ook een góede keuze? Lees snel verder!

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Dit is de Samsung Galaxy Z Flip 6 review

Samsung Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 officieel: vouwtelefoons vol AI

Lees verder

Het is inmiddels traditie: elke zomer brengt Samsung twee nieuwe foldables uit: smartphones met een vouw in het scherm. De Galaxy Z Fold 6 verbergt een compacte tablet in een normaal ogend toestel. De Samsung Galaxy Z Flip 6, die we in deze review behandelen, heeft een gemiddeld 6,7 inch-scherm maar vouwt op tot een klein pakketje met een extra display aan de buitenkant. Zo past hij gemakkelijk in je broekzak of handtas.

Voor dat genoegen moet je wel flink in de buidel tasten. De adviesprijs van de Flip 6 bedraagt 1199 euro. Dat is net zoveel als de Flip 5 vorig jaar. Je krijgt dit keer wel meer werkgeheugen: 12GB in plaats van 8GB. Standaard beschikt het toestel over 256GB opslag. Wie 512GB wil, betaalt 1319 euro. We lopen alle aspecten van deze smartphone met je langs!

Het reviewmodel van de Galaxy Z Flip 6 is beschikbaar gesteld door Samsung.

Samsung Galaxy Z Flip 6 review

Ontwerp Hardware Schermen Camera’s
Accuduur Software en AI Conclusie Kopen

Hoekiger ontwerp, sterker scharnier

Op het eerste gezicht lijkt de Galaxy Z Flip 6 sterk op zijn voorganger. Toch voerde Samsung wel enkele verbeteringen door. Zo moet het scharnier nog sterker zijn dan voorheen. We hebben zeker geen klachten over dit mechanisme. Het open- en dichtklappen voelt solide aan en dat moet jarenlang zo blijven. Je zou de Flip 200.000 keer kunnen vouwen voor er problemen ontstaan.

De zijkanten zijn iets hoekiger dan bij de Flip 5, waarmee het ontwerp aansluit bij dat van de Galaxy S24-toestellen. Ze zijn nu ook mat, waardoor je er amper vingerafdrukken op ziet. Het is al met al een strak, vrij zakelijk design. De telefoon ligt ook lekker in de hand, zeker als hij gesloten is. De Flip 6 is dan ongelooflijk compact, zeker in een tijd waarin grote smartphones de norm zijn.

Eigenlijk is de Flip 6 een vouwbare variant van de Galaxy S24 Plus. Hij past daardoor gemakkelijk in een kleine zak, maar dat vouwen heeft natuurlijk ook nadelen. De naad in het scherm blijft voel- én zichtbaar. Ook zijn de randen rond het display beduidend dikker dan bij de S24 Plus. En met zijn IP48-certificering is de Flip weliswaar goed bestand tegen water, maar minder tegen stof.

Houd er verder rekening mee dat het openklappen enige kracht kost. Het lukte ons in ieder geval niet gemakkelijk met één (behoorlijk grote) hand. Je zult dus elke keer een extra handeling moeten verrichten voor je aan de slag kunt. Zeker omdat de mogelijkheden van het kleine scherm aan de buitenkant behoorlijk beperkt zijn. Daarover later trouwens meer.

Snelste hardware van dit moment

Bij een high-end toestel hoort high-end hardware. Die krijg je ook, want de Flip 6 draait op een supersnelle Snapdragon 8 Gen 3-chip, die weer iets rapper en zuiniger is dan de Snapdragon 8 Gen 2 die in de Flip 5 zit. Dat verschil zal je niet direct opvallen, maar deze smartphone is daarmee wel iets toekomstbestendiger. Helemaal omdat er nu 12GB werkgeheugen aanwezig is in plaats van 8GB. We hebben dan ook geen haperingen ervaren tijdens onze testperiode.

Nieuw dit jaar is dat de Flip 6 voor het eerst over een zogeheten vapor chamber beschikt. Die voert warmte van de processor af, zodat je langer kunt blijven gamen op hoge instellingen. Toch kan de Flip 6 behoorlijk heet worden, zeker als hij oplaadt of wanneer je veel foto’s schiet in een korte periode.

Vanwege het vouwbare scherm zit de vingerafdrukscanner in de aan-uit/knop aan de zijkant. Na de eerste keer instellen werkte die vrij belabberd, dus we hebben onze duim nog een keer geregistreerd. Daarna werkte de scanner beter, al bleef hij moeite houden met natte vingers.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Het zal je niet verbazen dat een koptelefoonaansluiting ontbreekt op de Flip 6. Je bent dus aangewezen op draadloze oordopjes. De stereospeakers kunnen redelijk hard, maar zeker de lage tonen komen niet zo goed uit de verf.

Eén mooi scherm, één minder mooi scherm

Het oled-scherm van de Flip 6 meet 6,7 inch, net zo groot als dat van de genoemde S24 Plus. Wel heeft de Flip een smallere beeldverhouding, maar dat stoorde ons niet. Het is een prachtig display, met een ververssnelheid van 120Hz voor soepele beelden. De piekhelderheid ligt dit jaar op 2600 nits, waar de Flip 5 nog bleef steken op 1750 nits.

Hoewel je die waarde alleen haalt tijdens het bekijken van hdr-beelden is het scherm ook in normale omstandigheden lekker fel. Je hoeft geen moeite te doen om je appjes in de zon af te lezen. Wel blijft de vouw in het scherm een punt van aandacht, zeker als je vaak video’s kijkt. Er loopt dan, afhankelijk van de lichtinval, soms een zichtbare streep door het beeld. Dat kan met de huidige techniek niet anders, maar het is toch een belangrijk nadeel ten opzichte van ‘normale’ smartphones.

Aan de buitenkant vinden we het tweede oled-scherm van 3,4 inch. Dat is net zo groot als bij de Flip 5, maar kleiner dan bij de Motorola Razr 50 Ultra. Daar loopt dit display volledig om de camera’s heen.

Dat vinden we op zich niet zo’n bezwaar, maar dit schermpje is ook duidelijk van mindere kwaliteit dan het grote scherm aan de binnenkant. De ververssnelheid ligt op ‘slechts’ 60Hz en de resolutie is een stuk lager. Als je het toestel dicht bij je gezicht houdt, kun je individuele pixels duidelijk zien zitten.

De mogelijkheden houden ook niet over. Samsung bepaalt welke apps je kunt gebruiken op dit scherm en dat zijn er niet zoveel. Denk aan je agenda, Google Maps, YouTube en WhatsApp. Ondersteuning voor Instagram en Facebook ontbreekt bijvoorbeeld. Hoewel er mogelijkheden zijn om deze restricties te omzeilen, zou dat niet nodig hoeven zijn. Bij de Razrs van Motorola heb je veel meer vrijheid.

Camera’s zijn vrij beperkt

De meeste smartphones van 1200 euro hebben behoorlijk indrukwekkende camera’s. Dat geldt minder voor de Flip 6. Om te beginnen zijn het er maar twee. Wel heeft de hoofdcamera een upgrade gehad van 12 naar 50 megapixel. Het gaat om dezelfde camera die ook in de Galaxy S24 zit. Bij zonnig weer schiet hij fijne foto’s, al is de plaat hier rechtsonder een tikje overbelicht.

Bij bewolkt weer ogen de foto’s vrij realistisch. Samsung doet, gelukkig, geen moeite om de kleuren kunstmatig te verzadigen. Als je binnen fotografeert, lijken de kiekjes wel iets minder gestoken scherp dan wanneer je buiten plaatjes schiet. Nachtfoto’s hebben een typische Samsung-look: iets te licht en nu zijn de kleuren wél een beetje overdreven.

Groothoeklens

De 12 megapixel-groothoeklens is duidelijk minder goed. Bij zonnig weer ogen de foto’s nog behoorlijk scherp, maar als je minder mooi licht hebt, valt op dat vooral de hoeken snel wazig worden.

De software heeft bovendien grote moeite om lichtere delen in toom te houden. Dat zie je met name in de foto van de stationshal in Maastricht. Die ziet er echt niet goed uit. Vooral de hoek rechtsonder is een rommeltje. Ook nachtfoto’s ogen snel onscherp.

Al met al moet je de Flip 6 niet kopen als je een fervent fotograaf bent. De groothoeklens is niet al te best en bovendien ontbreekt een telelens om optisch mee in te zoomen. Dat kun je natuurlijk wel digitaal doen, tot maximaal 10x. Samsung belooft dat de resultaten dankzij AI beter zijn dan voorheen.

Dat klopt ook. Tussen 1x en 2x zoom zien we niet zoveel verschil en ook de 4x ingezoomde foto is nog zeer bruikbaar. Bij 10x zoom is wel duidelijk kwaliteitsverlies te merken, maar minder dan verwacht. Toch zou een echte telelens natuurlijk betere resultaten opleveren.

Accuduur is hooguit redelijk, traag opladen

De accu van de Samsung Galaxy Z Flip 6 heeft een capaciteit van 4000 mAh. Dat is 300 mAh meer dan de Flip 5 en evenveel als de Galaxy S24. We zouden de batterijduur omschrijven als redelijk. Bij gemiddeld gebruik kom je er de dag wel mee door, maar veel zit er doorgaans niet meer in de tank als je ’s avonds naar bed gaat. Als je op vakantie bent en veel foto’s maakt, kan het zelfs zijn dat je tussentijds moet bijladen.

Dat is irritant, zeker omdat de smartphone met slechts 25 watt behoorlijk traag oplaadt. Je hebt ruim 100 minuten nodig om de accu helemaal te vullen. De Razr 50 Ultra tankt accusap met 45 watt en is dus sneller klaar. Draadloos opladen kan ook, maar gaat met 15 watt nog trager.

Heel lang updates, AI blijft wisselvallig

Eerder dit jaar verbeterde Samsung het updatebeleid voor zijn duurste smartphones. Die ontvangen nu, net als de Pixels van Google, zeven grote Android-upgrades en ook zeven jaar lang beveiligingspatches. Aangezien de Flip 6 uit de doos op Android 14 draait, zit je dus goed tot en met Android 21. Het behoeft geen toelichting dat we daar erg blij mee zijn. Zelfs als je niet van plan bent om het toestel zo lang te gebruiken, is het fijn dat een volgende eigenaar ook nog updates krijgt.

Samsung legt zijn eigen One UI 6.1.1-schil over Android heen. Die past het besturingsysteem vooral visueel grondig aan en daar moet je van houden. Verder zet de fabrikant zwaar in op AI. Dat heeft nu zelfs een aparte sectie in de instellingen, waar alle functies verzameld zijn. Helaas zijn de meeste, zoals het (live) vertalen van telefoongesprekken en chats niet in het Nederlands beschikbaar. Daar heb je dus weinig aan.

Wel kun je artikelen laten samenvatten, je tekeningen omzetten in kunst én je foto’s grondig bewerken. Zo is het mogelijk om objecten in foto’s te verplaatsen of helemaal te verwijderen. Op de Galaxy S24-toestellen werkte het vrij wisselvallig. Hoe is dat op de Flip 6?

Helaas lijkt Samsung deze functie niet verbeterd te hebben. Toen we de rots in de eerste foto hierboven wilden verwijderen, kregen we er een kleiner exemplaar voor terug. Gek genoeg lukte het beter om het bankje weg te halen, terwijl dat veel moeilijker lijkt. Wel is hier een paaltje in de foto gezet waar we niet om gevraagd hadden. Vreemd.

Heb je een scheve foto gemaakt? Met AI kun je hem rechttrekken en de ontbrekende delen in laten vullen. Dat werkt, zeker op het eerste gezicht, best aardig. Wie kritischer kijkt, ziet dat de kunstmatig gegenereerde bladeren in de hoeken een stuk minder scherp zijn. Ook kregen de tegels op de grond een ander patroon.

Conclusie Samsung Galaxy Z Flip 6 review

De Flip 6 heeft een paar fijne upgrades ten opzichte van zijn voorganger. De processor is sneller, het scherm feller en het scharnier sterker. Met zijn 50 megapixel-camera schiet je iets mooiere foto’s en zoom je een stukje digitaal in zonder veel kwaliteitsverlies. En al zijn veel AI-functies in Nederland niet beschikbaar, het updatebeleid is uitstekend.

Toch moet je behoorlijk wat compromissen slikken voor het voorrecht om de Flip 6 dicht te kunnen klappen. De nog altijd zichtbare vouw in het scherm, het matige tweede display, de hooguit redelijke accuduur en natuurlijk de hoge prijs. Heb je die ervoor over? Dan is deze Samsung een redelijke keuze, al zouden we zeker ook naar de Motorola Razr 50 Ultra kijken.

Samsung Galaxy Z Flip 6 kopen

Wil je de Samsung Galaxy Z Flip 6 na het lezen van deze review in huis halen? Het instapmodel met 12GB RAM en 256GB opslag heeft een adviesprijs van 1199 euro. Voor 1319 euro koop je de variant met 512GB opslag. Hieronder vind je de beste deals van dit moment. Uiteraard kun je de smartphone ook in combinatie met een abonnement aanschaffen. Je hebt de keuze uit vier kleuren: zilver, lichtblauw, mintgroen en geel.

Samsung Galaxy Z Flip 6 prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 36,50 p/m

Bekijk abonnementen abo

Los nieuw

€ 738,-

Bekijk prijzen

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij hebben zien komen – én dus hebben getest. We beschikken over de nodige ervaring.

De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.

In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.

Lees meer reviews:

  • Sony LinkBuds Open review: open, maar oncomfortabel (24 okt)
  • Motorola Moto G55 review: vlotte instapper met een rare nasmaak (23 okt)
  • Boox Go 6 review: Android-ereader met (te) veel mogelijkheden (17 okt)
  • Xiaomi 14T review: fijne middenklasser is nog iets te duur (14 okt)
  • Nothing Phone (2a) Plus review: nauwelijks beter, wel duurder (9 okt)
Samsung Galaxy Z Flip 6 review: dure vouwtelefoon is geen klapper (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6770

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.