Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (2024)

  • Curly Girl Methode
  • 17 december 2021

Heb je coily, krullend of golvend haar en ben je op zoek naar een nieuwe haarroutine die je mooie, gezonde en meer gedefinieerde krullen geeft?

Dan is de Curly Girl Methode misschien precies wat je zoekt.

Heb je al lang last van droog en beschadigd haar door het bleken of kleuren van je haar en het föhnen op de hoogste stand?

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Verlang je naar meer gedefinieerde krullen en wil je pluis tot het verleden laten behoren?

De Curly Girl Methode is het antwoord en je hebt er waarschijnlijk al van gehoord, want het is overal te vinden op TikTok, Pinterest en Instagram.

In dit artikel delen we onze stappen om te beginnen met de Curly Girl Methode met alle informatie die je nodig hebt om een succesvolle krullenreis te beginnen.

Wat is de Curly Girl-methode of CG-methode?

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (1)

De Curly Girl Methode, ook wel bekend als de CG Methode, is een voornamelijk natuurlijke haarroutine die belooft je beste krullen naar boven te halen.

Het is een haarverzorgingsmethode die schadelijke gewoontes inruilt voor een gezonde krullenbehandeling door te kiezen voor voedende producten zonder sulfaten, siliconen en parabenen.

De Curly Girl Methode werkt voor alle haartypes. Het is het ideale haardieet voor getextureerd haar, spiralen, golven of krullen.

In het kort komt het erop neer dat je alles moet schrappen wat je krulpatroon uitdroogt of verstoort en er vervolgens voor moet zorgen dat je haar voedende ingrediënten kan absorberen.

Dat betekent het uitbannen van schadelijke chemicaliën en shampoo met suplhaten, evenals warmtebehandelingen en stijltangen.

In principe werkt het op twee manieren:

  1. Stop met het gebruik van schadelijke producten met sulfaten en andere ingrediënten die je haar vocht ontnemen.

en

2. geen siliconen meer gebruiken zodat je haar beter vocht en voedingsstoffen kan opnemen.

Het is echt verbazingwekkend hoe mensen hun haar volledig kunnen veranderen door simpelweg siliconen en sulfaten te vermijden. Vele gelukkige krullen gingen je voor.

En raad eens, de Curly Girl Methode maakt zelfs steil haar mooier en gezonder.

Hieronder vind je alles wat je moet weten over de Curly Girl Methode, zoals hoe je je haarproducten aanbrengt, hoe je je krullen borstelt en ontwart, hoe je je haar wast (en droogt) en nog veel meer.

Dus haal diep adem, ga lekker lang lezen en maak je klaar om te screenshotten.

Heb je nog meer vragen terwijl je leest? Goed, want ik heb antwoorden op letterlijk alles waar je later aan zou kunnen denken.

Geloof me: Je kunt dit.

Werkt de Girl Curly Methode voor mijn haar?

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (2)

Als je niet zeker weet voor wie de Curly Girl Methode het beste is en of het werkt voor jouw haar, dan kan ik zeggen dat krullen van type 3 de beste resultaten geven met CGM.

Hoewel veel mensen met golvend haar en natuurlijk zwart haar ook geweldig succes hebben gehad.

Het betekent dus niet dat je niet kunt experimenteren als je steiler of meer weerbarstig haar hebt, maar weet wel dat je succes kan variëren.

Ontdek onze favoriete variaties van de Girl Curly Methode

  • Wavy Girl Methode: De Routine voor Wavy Haar
  • Twists voor Natuurlijk Haar: De Eenvoudigste Beschermende Stijl
  • Lazy Curly Girl Methode: voor de luie krullenbol
  • Eco CG: De Methode Voor Krullenbollen Met Een Duurzaam Hart
  • De Curly Guy Methode: voor mannen met krullen
  • De Curly Girl Methode voor kinderen met krullen

En ja… we hebben zelfs een gids voor mensen met steil haar:

  • Curly Hair Methode voor stijl haar

Curly Girl: het handboek

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (3)

In het kort is de Curly Girl Methode – gecreëerd door hairstyliste en krullenexpert Lorraine Massey, die “Curly Girl: The Handbook” schreef – een gids om uitstekend haar te krijgen met behulp van specifieke producten en stylingtechnieken.

De Curly Girl Methode werd voor het eerst beschreven in 2007 door Lorraine Massey, die erover schrijft in haar inmiddels beroemde boek ‘Curly Girl: The Handbook’.

"Pluis is een krul die op zich laat wachten."

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (4)

– Lorraine Massey

Curly Girl is de bijbel voor mensen met van nature krullend of golvend haar en een verlangen om het te vieren. De auteur Lorraine Massey is de eigenaar van de Devacurl salons en Devacurl producten.

Het boek bevat dagelijkse routines voor alle krultypes, recepten voor zelfgemaakte lotions en drankjes om vocht in te sluiten. Het bevat ook deskundige tips over de verzorging van Afro-Amerikaans haar en nog veel meer.

De Curly Girl Methode: 7 dingen die je moet vermijden

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (5)

De Curly Girl Methode is gebaseerd op een aantal basisrichtlijnen, zoals het verwijderen van schadelijke ingrediënten en schadelijke haargewoonten. Door vervolgens je krultype en haarkenmerken te ontdekken, leer je welke voedingsstoffen je haar nodig heeft om te gedijen.

We beginnen met een overzicht van wat je moet vermijden om je krulpotentieel ten volle te benutten!

1 Zeg nee tegen shampoos met sulfaten

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (6)

We raden je ten zeerste aan om shampoos met sulfaten zoals sodium lauryl sulfaat (SLS) te vermijden, omdat ze zeer schadelijk en uitdrogend zijn.

Dat gezegd hebbende, als je nog niet klaar bent om shampoo helemaal te dumpen, zijn er veel uitstekende sulfaatvrije shampoos, die op milde wijze onzuiverheden uit je haar verwijderen zonder uitdrogende en schadelijke sulfaten.

Je kunt shampoos met sulfaten herkennen door de ingrediëntenlijst op je shampoo te lezen. Vaak eindigen sulfaten op: -sulfaat, -sulfonaat, -sulfaat.

Sulfaten: wat zijn het en hoe herken je ze?

2 Blijf uit de buurt van hitte en stylingapparaten zoals föhns, stijltangen en krultangen

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (7)

Als je hitte gebruikt op je haar, loop je het risico je haar ernstig te beschadigen. Loraine Massey noemt föhnen gekscherend “je haar frituren” omdat je je lokken letterlijk frituurt.

Maar maak je geen zorgen, als je nog geen afscheid wilt nemen, is er een betere manier om je haar te föhnen. Overweeg het gebruik van een föhn met een diffuser die gematigde warmte gelijkmatig over je krullen verspreidt.

Het wordt echter sterk aangeraden om je haar zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen. Maar dat is natuurlijk makkelijker in de zomermaanden. Als het hartje winter is en buiten vriest, is naar buiten gaan met nat haar zeker niet aan te raden.

3 Beperk het gebruik van borstels en kammen

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (8)

Je krullen ontwarren met je vingers is om een aantal redenen beter dan kammen of borstelen.
Het gebruik van je vingers is veel intuïtiever dan het gebruik van een borstel of kam.

Je kunt precies voelen waar je klitten en knopen zitten. In plaats van ze met kracht te doorbreken, kun je ze er voorzichtig uitwerken.

Door je vingers te gebruiken voorkom je dat je haar breekt en dat je krulpatroon wordt vernietigd, wat kan leiden tot pluizig haar of onduidelijke krullen.

Bovendien, als je je haar ontklit met je vingers terwijl je een haarmasker of diepe behandeling in je haar hebt, masseer je tegelijkertijd vocht in je haar.

Je spuit toch ook geen lotion op je lichaam in de hoop dat het wordt opgenomen? Hetzelfde geldt voor conditioners. Het moet gemasseerd en in je krullen geknepen worden om het meest effectief te zijn.

En als het je echt niet lukt om afscheid te nemen van je borstel, zorg er dan voor dat je droog haar niet borstelt of kamt.

Borstel je haar als je onder de douche staat en je haar is ingezeept met conditioner of een haarmasker.

En we gaan niet liegen… Wij houden wel van een Denman borstel om ons haar te stylen!

4 Verban haarproducten met schadelijke chemicaliën

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (9)

Een van de belangrijkste elementen van de Curly Girl Methode is het verbannen van producten die sulfaten, niet in water oplosbare siliconen, was, niet-natuurlijke oliën, schadelijke alcoholen en parfum bevatten uit je haarverzorging.

Al deze ingrediënten worden als schadelijk of te uitdrogend beschouwd.

Bang om je shampoo al te dumpen? Het is aan te raden om alleen Curly Girl goedgekeurde shampoos te gebruiken, zoals verhelderende shampoos en sulfaatvrije shampoos.

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (10)

Hoe vaak moet je je haar wassen? Dat hangt echt af van je haartype en persoonlijke voorkeuren.

Voor krullend haar moet je het één keer in de 2 weken wassen met een co-wash (we duiken verderop in dit onderwerp) één keer per week.

Voor zwarte, afro haartexturen raadt Lorraine Massey aan om het haar zo min mogelijk te wassen en in plaats daarvan alleen te co-washen.

Golvend haar moet vaker worden gereinigd. Wij raden aan om golvend haar één keer per week te wassen.

Ontdek hoe vaak je je haar het beste kunt wassen

6 Gebruik geen badstof handdoeken

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (11)

Gewone badstof handdoeken maken de haarschubben van je haar ruw en veroorzaken veel pluizen en schade – hoe zacht je je haar ook droogt.

Veel websites raden aan om een microvezeldoek te gebruiken om nat haar te drogen, maar wij geven de voorkeur aan katoenen t-shirt handdoeken of mousseline.

Een microvezeldoek is duurder terwijl je je natuurlijke krullen gemakkelijk kunt herstellen en je haar gezond kunt houden op een goedkopere manier door een oud katoenen t-shirt te gebruiken.

7 Kleur, bleek of verf je haar met voorzichtigheid

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (12)

Bij het kleuren, verven of bleken van je haar kunnen de ingrediënten en het proces extreem schadelijk zijn, daarom wordt het afgeraden.

Maar het is zeker mogelijk, zij het iets moeilijker, om je haar te kleuren en gezonde krullen te behouden.

Zorg er in ieder geval voor dat je je haar na het verven nog een laatste keer wast om alle siliconen eruit te wassen.

Hydrateer daarna heel goed met een haarmasker dat proteïnen bevat, wij houden ook van OLAPLEX voor gekleurd haar! Hoeveel vocht je nodig hebt zullen we later uitleggen.

Curly Girl Methode: onze 8 stappen voor succes

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (13)

Zodra je bovenstaande producten, ingrediënten en gewoontes uit je haarroutine hebt verwijderd of beperkt, is het tijd om verder te gaan met de stappen die Lorraine Massey aanbeveelt in haar handboek voor Curly Girls.

Voordat je begint met de Girl Curly Methode, is het belangrijk om te onthouden dat de ideale haarroutine voor alle krullende mensen anders zal zijn: wat voor de ene persoon werkt, zal niet automatisch ook voor jouw haar werken. Elke krullenbol is uniek.

Ondanks de ongelooflijke resultaten die de Girl Curly Methode heeft voor veel mensen met krullend haar, staan we er volledig achter om deze stappen aan te passen aan jouw levensstijl, voorkeuren en de behoeften van jouw unieke haarkenmerken.

Experimenteer vrijuit en ontdek wat voor jou het beste werkt. Ieders krulpatroon is anders, dus jouw krullenmethode routine zal dat ook zijn!

Blijf tijdens je krullenreis experimenteren met producten en methodes tot je een routine hebt gevonden waar jij en je krullen blij van worden. We zullen er niet om liegen, je zult meer dan een beetje geduld nodig hebben tijdens je gezonde krullenreis.

Een handige tip is om in een dagboek of notities op je telefoon bij te houden hoe je haar reageert op alles wat je doet en probeert: van wassen en stylen tot hoe je haar reageert op verschillende weersomstandigheden en ingrediënten.

We raden je aan om onze gratis Kurlify Curly Girl Dagboek te downloaden om je te helpen je reis met de Girl Curly Methode bij te houden.

Stap 1: Ontdek je krultype en haarkenmerken

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (15)

Om te bepalen welke haarproducten en methodes het beste zijn voor jouw unieke haarkarakteristieken zul je een aantal tests moeten doen.

Lees, voordat je verder gaat met de stappen in deze gids, eerst onze artikelen over krultype, haardikte en -dichtheid, elasticiteit en porositeit om meer te weten te komen over jouw unieke haarkarakteristieken.

We hebben 3 diepgaande artikelen geschreven om je door dit proces te leiden, je vindt ze hieronder.

Wat is mijn krultype, haardikte en -dichtheid?

Krullend haar wordt onderverdeeld in verschillende krultypes: golvend haar, krullend en coily.

Naast je krultype zijn ook de dichtheid van je haar en de dikte van je haar belangrijk.

Als je je krultype, haardikte en -dichtheid kent, kun je je routine, producten en kapsels daarop aanpassen om je mooiste krullen te krijgen.

Met deze kennis kun je zorgen voor nog mooiere en gezondere krullen.

Lees ons artikel om je krultype, haardikte en dichtheid te ontdekken.

Haarelasticiteit: wat is het en hoe test je het?

De elasticiteit van je haar bepaalt of je producten met of zonder proteïne moet gebruiken.

Elasticiteit wordt gemeten door een krul uit te trekken en te kijken hoe snel je krul terugveert.

Lage haarelasticiteit

Het haar rekt niet of nauwelijks uit. Dit is het geval als je haar te veel proteïnen bevat, waardoor het stroachtig aanvoelt en snel breekt.

Verwijder alle proteïne door je haar te wassen met een CG-vriendelijke shampoo en vermijd proteïne totdat je haar weer in balans is.Gebruik hydraterende producten op waterbasis, leave-in conditioners en deep-conditioners zonder proteïne.

Normale elasticiteit van het haar

Het haar rekt een beetje uit, maar veert ook terug naar de oorspronkelijke krul.

Dit betekent dat de balans tussen proteïne en vocht goed is. Kies haarproducten met een goede balans tussen proteïne en vocht.

Hoge haarelasticiteit

Het haar rekt te veel uit en stuitert niet goed terug. Het bevat te weinig proteïne en te veel vocht.

Hierdoor voelt je haar droog en futloos aan. Het kan ook pluizig zijn. We raden aan om haarproducten te gebruiken die proteïnen bevatten.

Lees ons artikel om de elasticiteit van je haar te ontdekken.

Ontdek de poreusheid van je haar

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (16)

Een andere belangrijke haareigenschap om te ontdekken is de poreusheid van je haar. De poreusheid van je haar geeft aan in welke mate je haar vocht opneemt en vasthoudt.

Je kunt de poreusheid van je haar inschatten door te kijken hoe snel je haar droogt na het wassen.

Als je haar heel traag droogt na het wassen (6 uur of meer) heb je haar met een lage porositeit. Als je haar niet gemakkelijk vocht opneemt en gevoelig is voor ophoping, vermijd dan zware haarproducten.

Als je haar relatief snel droogt (2-6 uur) en goed haarproducten absorbeert, heb je waarschijnlijk een normale porositeit.

Als je haar heel snel droogt na het wassen (0-2 uur), heb je haar met een hoge porositeit. Dit type haar kan snel vocht absorberen maar houdt het niet goed vast.

Lees ons artikel om de poreusheid van je haar te ontdekken.

Stap 2: CG proof haarproducten kiezen voor jouw unieke krullen

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (17)

Met de informatie die je hebt verkregen over de kenmerken van je haar in Stap 1, is de volgende stap om te bepalen welke voedingsstoffen en ingrediënten goed zijn voor je haar en welke je moet vermijden.

We zijn er om je te helpen bij dit deel van je krullenreis, dat naar onze mening het meest ingewikkeld, tijdrovend en een voortdurende uitdaging is binnen de Girl Curly Methode.

Afhankelijk van je haartype moet je lichtere of zwaardere producten gebruiken en je haarelasticiteit bepaalt of je producten met of zonder proteïne moet gebruiken.

De belangrijkste informatie om te onthouden in dit proces is dat je krultype (bijvoorbeeld 2a, 3b, 4c) geen invloed heeft op je productkeuzes.

De keuze van haarproducten moet gebaseerd zijn op de elasticiteit en porositeit van je haar en hoe fijn of stug je haar is.

Omdat deze stap ingewikkeld is en voor iedereen verschilt, is het echt de moeite waard om te onderzoeken welke haarverzorgende ingrediënten het beste werken voor jouw haartype.

We raden je ten zeerste aan om de haarproducten die je uitprobeert en hun effecten op je haar bij te houden in ons gratis Kurlify Curly Methode Dagboek om je te helpen je reis met de Girl Curly Methode bij te houden.

Stap 3: De final wash

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (19)

Om ervoor te zorgen dat je met een – letterlijk – schone lei aan de Girl Curly Methode kunt beginnen, moet je een laatste wasbeurt doen.

Er is slechts één moment waarop je een shampoo op basis van sulfaten moet gebruiken en dat is tijdens een laatste wasbeurt.

Een laatste wasbeurt verwijdert siliconen en build-up en bereidt je haar voor op de Girl Curly Methode en het absorberen van al je nieuwe voedende haarproducten.

Hiervoor moet je je haar nog een laatste keer wassen met een shampoo met sulfaten, wat een agressief reinigingsmiddel is.

Zorg ervoor dat de shampoo wel sulfaten bevat, maar geen siliconen. Want je laatste wasbeurt is bedoeld om de ophoping van siliconen uit je haar te wassen.

Opbouw is een ophoping van haarproducten en zelfs vuil, die zich in de loop der tijd in je haar heeft opgehoopt. Daar wil je absoluut vanaf voordat je aan je nieuwe haardieet begint. Het zal je haar helpen om alle voedingsstoffen van je nieuwe haarproducten op te nemen.

Ook al gebruik je een nieuw haarregime, je zult merken dat er na verloop van tijd nog steeds ophopingen ontstaan. Golvend haar en fijn haar zijn extra gevoelig voor ophoping. Als dit het geval is, kun je overwegen om de laatste wasbeurt om de paar maanden te herhalen.

Omdat je voor de laatste wasbeurt een vrij agressief product voor je haar gaat gebruiken, kan het je haar behoorlijk uitdrogen. We raden je daarom aan om na de laatste wasbeurt extra aandacht te besteden aan het hydrateren en voeden van je haar, door een diepe conditioner of haarmasker te gebruiken.

Stap 4: Ontklitten

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (20)

Voordat je je haar wast, kun je het beste eerst de klitten uit je haar verwijderen. Dit heet ontklitten. Bij voorkeur doe je dit niet met een gewone borstel of kam, maar met je vingers.

De Girl Curly Methode leert dat de enige keer dat je je haar echt wilt ontklitten, onder de douche is als het vol zit met conditioner of een haarmasker. Je kunt een kam met brede tanden of een natte borstel gebruiken als je dat echt wilt, maar we raden aan om alleen je vingertoppen te gebruiken.

Een andere optie is het gebruik van een Denman Brush, een borstel die beroemd is onder veel CG Method fans.

Je kunt ook kijken naar ontwarrers; haarproducten die gemaakt zijn om je haar makkelijker te ontwarren door je haar meer slip te geven.

Controleer of het product dat je wilt kopen krullend haarvriendelijk is. Je kunt bijvoorbeeld castorolie gebruiken als je kroeshaar hebt of een leave-in conditioner die zorgt voor slip.

Hoe je je haar ook ontklit, zorg ervoor dat je het heel voorzichtig doet. Als je te ruw te werk gaat, kan je haar sneller breken en pluizen.

Step 5: Co-washing: conditioner gebruiken om je haar te wassen

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (21)

Co-washing (conditioner-washing) betekent simpelweg het gebruik van een conditioner om je haar te wassen en te reinigen.

De reden dat we je aanraden om geen gewone shampoos meer te gebruiken is dat ze schadelijk zijn voor je haar.

Gewone shampoos bevatten agressieve reinigingsmiddelen die hun werk zo goed doen dat ze de natuurlijke oliën uit je haar wassen en zo de textuur van je haar aantasten.

Loraine Massey raadt in plaats daarvan aan om je haar te wassen met een conditioner: co-washing. Co-washen is de afkorting van conditioner wassen.

Een co-wash is het gebruik van een conditioner of een speciaal samengestelde crèmereiniger om opbouw te verwijderen en je haar te reinigen zonder agressieve ingrediënten, zoals sulfaten of parabenen, die meestal in shampoos worden gebruikt.

Op je volgende wasdagen na je laatste wasbeurt hoef je je haar niet langer te wassen met een shampoo op basis van sulfaten.

Hier bij Kurlify gebruiken we echter ook graag CG-Proof zuiverende shampoos en reinigingscrèmes, deze zijn vooral geschikt voor golvend en fijn haar.

Ingrediënten waar je op moet letten zijn sulfaten, zoals sodium lauryl sulfate (SLS).

Gemengd wassen is veel milder en zachter voor je haar en hoofdhuid. Je haar zal even moeten wennen aan deze nieuwe methode, dus in het begin kun je last hebben van vet haar. Maar geef niet op, we beloven dat je geduld beloond zal worden.

Lees ook: Co-washing – lees hier dé tips voor krullend haar

Stap 6: Deep conditioning

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (22)

Als je de Girl Curly Methode volgt, is een diepe conditioner een belangrijk onderdeel van je haarroutine.

Misschien gebruik je al een haarmasker, dat is geweldig! Je kunt het zien als een broodnodige behandeling om droog en beschadigd haar te herstellen.

Een haarmasker is een extra geconcentreerde en voedende conditioner die dieper in het haar doordringt en extra voedend is.

Hoe hou je van je krullen? Minder wassen en meer conditioner!

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (23)

Je vraagt je misschien af of je zo’n behandeling nodig hebt nadat je je krullen al hebt gewassen met een conditioner. Ja, dat heb je zeker nodig!

Na het wassen moet je ook een diepe conditioner gebruiken;

Deep conditioning is een behandelmethode die zich richt op het voeden van je haar met een speciaal samengestelde behandeling.

Krullen zijn van nature droger dan steil haar en hebben daarom veel meer hydratatie nodig.

En daar zijn deep conditioners voor gemaakt! Je zult zien dat deze stap van het grootste belang is om mooie, gezonde en glanzende krullen te krijgen die meer gedefinieerd zijn.

Kies een kwalitatieve diepe conditioner die krullend is, breng een behoorlijke hoeveelheid aan op je haar en laat het ongeveer twintig minuten intrekken. Spoel de conditioner vervolgens goed uit.

Heb je erg droog haar of wil je jezelf eens echt verwennen? Dan kun je het een uur of zelfs een hele nacht laten intrekken! We raden aan om één keer per week een deep conditioner haarmasker te gebruiken.

Lees meer: 5 tips voor het diep conditioneren van je haar

Stap 7: Je krullen stylen

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (24)

Na het wassen en verzorgen van je haar wil je natuurlijk dat je krullen hun mooie vorm krijgen en behouden. Hiervoor gebruik je haarproducten die geschikt zijn voor jouw haar en krultype volgens de voorgaande stappen.

Spoel je haar met koel water om je haarschubben te sluiten, zet de douche uit en gooi je hoofd naar voren zodat je hoofd en haar ondersteboven liggen.

Scrunch je krullen om ze optimaal te verzorgen

Knijp een beetje water uit je haar en breng wat leave-in conditioner aan met de praying hands techniek.

Scrunch je krullen vervolgens goed. Breng vervolgens op dezelfde manier een stylingproduct aan, zoals mousse, gel of pommade. Dit houdt je krullen goed in model en sluit de hydratatie in het haar in.

Als je deze stappen van de Girl Curly Methode volgt, hoef je je krullen maar 1-2 keer per week te stylen, of hoe vaak je je haar ook wast.

Je krullen opfrissen tussen wasbeurten door

Tussen wasdagen door kun je je haar opfrissen door een sprayflacon te vullen met water en een beetje leave-in conditioner. Spray dit door je krullen, breng een beetje stylingproduct aan zoals een gel, scrunch dit in je haar en je krullen zien er weer als nieuw uit!

Lees meer: Girl Curly Methode Technieken

s Nachts kun je je haar beschermen door het in een ananas te steken en op een zijden kussensloop te slapen.

Lees meer: 6 Manieren om met je krullen te slapen

Stap 8: Je krullen drogen

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (25)

Hoe droog je je haar? We raden aan te beginnen met ploppenje haar: dat is een techniek om je haar te drogen zonder het te beschadigen.

Het geeft definitie, maakt je haar minder pluizig en helpt je haar sneller te drogen.

Om je haar te ploppen wikkel je je krullen voorzichtig in een katoenen t-shirt of microvezel handdoek en laat je het ongeveer een kwartiertje zitten.

Als je de tijd hebt, is een andere geweldige optie om je haar aan de lucht te laten drogen. Een geweldige manier om je haar te drogen als je een zondag thuis bent.

Een andere optie is om je haar te drogen met een föhn met een diffuser, op een koele stand. Doe dit bij voorkeur maximaal 20 minuten om je haar te beschermen.

Is je haar helemaal opgedroogd? En is de gel in je haar hard geworden?

Het is tijd om de scrunch out the crunch techniek toe te passen.

Om dit te doen, hang je je hoofd ondersteboven, pak je delen van je haar vast en knijp je zachtjes tot je voelt dat de harde laag breekt. Je werkt van de uiteinden van je haar naar je wortels toe.

Lees meer: Hoe je je krullen op de juiste manier droogt.

Onze 6 beste tips voor een succesvolle Curly Girl Methode

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (26)

  1. Het belangrijkste om te onthouden is dat de Girl Curly Methode tijd en geduld vergt.
    En dan bedoelen we niet weken, maar maanden en soms jaren om je haar zijn volle krullende potentieel te laten bereiken.
  2. Als je haar steil is gemaakt, geföhnd, gebleekt of op een andere manier beschadigd is, heb je extra geduld nodig…
    Maar geef de hoop niet op, je zult beloond worden als je volhoudt!
  3. Toepassing en technieken zijn net zo belangrijk als het kiezen van de juiste haarproducten voor je haar om pluis te verminderen en de definitie van krullen te verbeteren.
    Hoe je producten op je haar aanbrengt kan vaak een groter verschil maken voor je haar en hoe je krullen zich vormen en zetten, dan het product zelf.
  4. Was je haar en breng al je producten aan met je haar ondersteboven.
    Dit helpt pluis te verminderen en stimuleert kruldefinitie op de bovenste lagen van je haar en vooral bij de aanzet.
  5. Neem regelmatig selfies en vergeet niet te noteren welke producten en technieken je hebt gebruikt.
    Dit zal je helpen om te zien hoe ver je al gekomen bent op je reis door krullend haar. Zie hoeveel je haar gegroeid is, hoe glanzend het is, hoeveel meer krullen het heeft en hoe gezond het eruit ziet en aanvoelt.
    Je zult je al snel realiseren dat wat je doet werkt.
  6. Download ons gratis Krullendagboek om het bijhouden van je vooruitgang veel gemakkelijker te maken!

Curly Girl Methode: wanneer zie je resultaat?

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (27)

Als je deze stappen volgt en de juiste producten voor je haar gebruikt, zou je meteen een verandering moeten zien na de eerste keer dat je de krullenmeidenroutine volgt. Veel mensen ervaren meteen minder kroes en meer gedefinieerde krullen.

Als je het consequent volhoudt, zou je na zes weken echt goede resultaten moeten zien.

Je zult echter moeten volhouden en experimenteren met je producten.

We raden je ook aan om van tijd tot tijd je krul- en haartype te controleren, omdat dit kan veranderen nadat je de Curly Girl Methode bent gaan volgen.

Je haarbehoeften zullen veranderen als gevolg van het voeden van je haar.

Na een jaar zie je het volledige resultaat van het toepassen van de Curly Girl Methode in je haarroutine: glanzende, handelbare, gehydrateerde en pluisvrije krullen!

Mogelijke problemen tijdens de overgangsfase

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (28)

Helaas zal niet iedereen vanaf het begin een ‘Halleluja-moment’ ervaren als je eenmaal met de Girl Curly Methode bent begonnen. Je haar moet misschien wennen aan je nieuwe haarroutine.

Hoe lang duurt het voordat je haar zich heeft aangepast en welke haaruitdagingen kom je tegen op je krullenreis?

De overgangsfase is voor iedereen anders. Om je een idee te geven van waar je mogelijk tegenaan kunt lopen, hebben we een aantal veel voorkomende problemen op een rijtje gezet.

Vet haar

Het gebruik van shampoo zorgt ervoor dat je hoofdhuid te veel talg produceert. Je hoofdhuid reageert op de uitdrogende effecten die sulfaten hebben op de talg op je hoofdhuid.

Als je net begint met de Curly Girl Methode, heeft je hoofdhuid tijd nodig om de talgproductie aan te passen voordat het nieuwe evenwicht is bereikt.

Dit kan ertoe leiden dat je hoofdhuid te veel talg produceert, wat vet haar veroorzaakt.

Kroeshaar

Aan het begin van hun reis met de Curly Girl Methode hebben sommige mensen meer last van pluizig haar dan daarvoor.

Dat komt omdat je haar eindelijk kan ademen en niet langer wordt belast door de ophoping van siliconen en de schadelijke effecten van warmtebehandelingen.

Als je je houdt aan samen wassen, vochtinbrengende behandelingen en siliconenvrije producten, zou dit binnen een paar weken moeten verdwijnen. Hou vol!

Lees ook: Hoe pluizig haar behandelen

Mushy haar

Als je haar papperig, zacht en pluizig aanvoelt, heb je waarschijnlijk overconditioned haar. Hoewel krullend haar droog is en veel vocht nodig heeft, kunnen sommige producten je haar overbelasten.

Vooral als je haar erg fijn is. Als dit gebeurt, reinig je haar dan met een sulfaatvrije shampoo en gebruik lichtere conditioners en moisturizers op waterbasis voor je haar.

Gebruik niet te vaak een diepe conditioner totdat het probleem is opgelost.

Wisselende seizoenen beïnvloeden je krullen

De verschillende seizoenen van het jaar vragen om verschillende verzorging. Gebruik in de zomer lichtere producten zodat je haar niet verstikt.

Gebruik minder leave-in conditioner in je haar om pluizen te voorkomen en meer kruldefinitie te krijgen.

In de winter geldt dit precies andersom. Gebruik zwaardere producten en meer leave-in conditioner om de droge winterlucht te bestrijden.

Hoe ga je om met de hierboven beschreven uitdagingen? Ten eerste, geef je haar de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe haarroutine.

Vecht tegen de – begrijpelijke – drang om terug te keren naar föhns, stijltangen en producten met sulfaten. Geloof ons: curlies die volhouden worden echt beloond!

Je kunt ervoor kiezen om sulfaten geleidelijk uit je haarroutine te verwijderen en het gebruik ervan geleidelijk te verminderen.

De CG-Methode schrijft eigenlijk voor dat je in één keer helemaal stopt, maar we kunnen ons voorstellen dat dit moeilijk is.

Doe het op je eigen tempo. Houd er wel rekening mee dat het waarschijnlijk langer zal duren voordat je volledig resultaat zult zien van de Curly Girl Methode.

Begin eenvoudig! Je hebt gemerkt dat er veel verschillende soorten producten en merken zijn.

Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk producten voor je krullen koopt en gebruikt, maar dat je ontdekt welke werken en dat je nieuwe technieken en gewoontes onder de knie krijgt en toepast.

Curly Girl aanpassingen

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (29)

Niet iedereen volgt de Curly Girl Methode 100%, wat ook wel ‘mod CG’ wordt genoemd.

Mod CG betekent dat je de Curly Girl Methode gebruikt als basis voor je routine, maar dat je van de regels afwijkt waar dat jou beter uitkomt. Omdat het goed voelt voor jouw haar.

Misschien houd je van producten met in water oplosbare siliconen. Dat is helemaal oké.

Hoe langer je de CG Methode volgt, hoe meer je zult leren of je haar het prettig vindt om de CG Methode zo nauwkeurig mogelijk te volgen of dat je wat meer vrijheid wilt nemen.

Veel mensen zien het meeste voordeel in het vermijden van sulfaten, omdat ze je haar zo verschrikkelijk uitdrogen.

Elk haartype en haartextuur is anders.

Coily haar heeft een ander type textuur dan golvend haar. En we willen dat je het beste van je natuurlijk krullende haar ervaart.

Ontdek onze favoriete variaties van de Girl Curly Methode

  • Wavy Girl Methode: De Routine voor Wavy Haar
  • Twists voor Natuurlijk Haar: De Eenvoudigste Beschermende Stijl
  • Lazy Curly Girl Methode: voor de luie krullenbol
  • Eco CG: De Methode Voor Krullenbollen Met Een Duurzaam Hart
  • De Curly Guy Methode: voor mannen met krullen
  • De Curly Girl Methode voor kinderen met krullen

En ja… we hebben zelfs een gids voor mensen met steil haar:

  • Curly Hair Methode voor stijl haar

Bewaar dit artikel opPinterest:

Top 20 questions about curls & the Curly Girl Method

De Curly Girl methode is een haarroutine om krullend haar zo natuurlijk mogelijk te verzorgen. De methode gaat uit van een aantal basisprincipes: schrap schadelijke ingrediënten (zoals sulfaten) en producten (zoals föhns en borstels), leer wat je krul- en haartype is en omarm nieuwe gewoonten zoals het drogen van je krullen met een katoenen T-shirt in plaats van een handdoek. De methode is bedacht door Lorraine Massey en beschreven in haar inmiddels beroemde boek ‘ Curly Girl: The Handbook’.

We leggen het je graag in detail uit in ons Curly Girl Methode stappenplan. Maar hierbij in een notendop samengevat. Je begint met een final wash, waarbij je de build up van o.a. siliconen op je haar en hoofdhuid verwijdert. Dat is meteen de laatste keer dat je een shampoo gebruikt sulfaten bevat. Vervolgens bepaal je je krul- en haartype, zodat je kunt bepalen wat je haar nodig heeft. Vanaf dat moment was, verzorg en style je je krullen alleen nog maar met CG proof producten en technieken.

Eerlijk gezegd, is het zo duur als je maar wilt. Er zijn duurdere producten waar mensen bij zweren, maar de betaalbare werken net zo goed! Het begin kan duur worden als je producten zoekt die voor jou werken. Daarom zijn onze samples zo handig, je kunt zoveel producten uitproberen zonder dat je portemonnee te veel belast. En je zit ook niet vast aan een full size product dat niet heeft gewerkt voor jou.

De Curly Girl Methode is net zo goed van toepassing op mannenhaar als op vrouwenhaar. Het is ook zeker niet meisjesachtig om je haar als man goed te willen verzorgen (tenzij dat je ding is – dan is het cool). Wij zijn dol op mannen en jongens die hun natuurlijke krullen omarmen. Wij hebben de naam van de methode ook niet bedacht, guys… Alle haarverzorgings tips op onze website zijn 100% toepasbaar op mannenhaar.

Je Curly Girl routine is simpelweg als volgt (voor de uitgebreide versie kun je ons blog met Curly Girl stappenplan lezen): haal je krullen uit de klit, co-wash, verzorg met een deep conditioner, style met je favoriete product en, tot slot, droog je krullen. Afhankelijk van je haartype herhaal je deze routine een aantal keer per week. Tussendoor kun je je krullen refreshen oftewel opfrissen.

Hoe lang het duurt voordat je mooie en gezonde krullen tevoorschijn komen nadat je bent begonnen met de Curly Girl Methode? Dat is voor iedereen verschillend, maar reken op minimaal zes weken voordat je het echte resultaat ziet van je harde werk. Om je gerust te stellen: je ziet gelukkig vaak al meteen, na je eerste volledige CG routine, verschil omdat je haar door de final wash goed zal reageren op jouw nieuwe milde producten.

Is de Curly Girl Methode geschikt voor kroeshaar? Ja, natuurlijk! Kroeshaar valt onder krultype 4, coily: grof, dik haar met krullen die spiraalvormig zijn en dicht op elkaar zitten. Dit type krullen lijkt robuust, maar is juist erg kwetsbaar en droogt vaak snel uit. Je grootste uitdagingen? Het gevecht tegen eindeloze klitten en het op peil houden van de vochtpeil in je krullen. Meer weten? Lees dan ons artikel over de verschillende krul- en haartypen.

Dat is het grote geheim van de Curly Girl Methode! Het komt erop neer dat je je haar op milde wijze behandelt en het niet beschadigt door föhns, chemische behandelingen en borstels. Daardoor verbetert je haar en de conditie van je hoofdhuid en voor de lucky few onder ons, betekent dat een weelderige bos met krullen.

Wij denken dat hier maar één antwoord goed is: de Curly Girl Methode volhouden! Met geduld, goede gewoontes volhouden en het gebruik van producten die geschikt zijn voor jouw haar beloven we je dat na verloop van tijd zachte, gezonde en levendige krullen tevoorschijn komen. Kijk maar naar al je voorgangers!

Een snelle route naar gezonde en glanzende krullen is er helaas niet. Althans, niet CG proof. Hét ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan haarproducten om je haar te laten glanzen is siliconen. Siliconen laten een laagje op je haar achter dat voor de glans zorgt. Hierdoor lijkt het alsof dit ingrediënt je haar voedt. Je kunt siliconen echter beter mijden, omdat ze je haar sealen: ze laten een laagje op je haar achter dat je haar afsluit. Door veelvuldig gebruik van producten met siliconen bouwen die dunne laagjes zich op (build up). Uiteindelijk kan deze build up leiden tot droog en breekbaar haar. Siliconen zijn een no go dus. Hoe je dan glans krijgt? Door de Curly Girl Methode zul je, met een beetje geduld en volharding, uiteindelijk vanzelf glanzende krullen zien: het teken van gezond en veerkrachtig haar.

Niet alle alcoholsoorten zijn slecht voor je haar. Je hebt namelijk ook zogenaamde ‘fatty’ alcoholsoorten die je haar voeden. Je kunt ze op productverpakkingen vinden onder de volgende benamingen: behenyl alcohol, cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, lauryl alcohol, propylene glycol, stearyl alcohol, isocetyl alcohol, isostearyl alcohol, C30-50 alcohol, lanolin alcohol

Het is niet het einde van de wereld! Was je haar met een sulfaat shampoo en conditioneer het daarna.

Zoals je inmiddels weet is de Curly Girl Methode, op z’n zachtst gezegd, geen fan van borstels en kammen. Als krullenbol heb je vaak meer last van klitten dan vrouwen met steil haar. Je kunt proberen voorzichtig met je vingers (anders krijg je last van haaruitval) je natte haar uit de klit te halen na je co-wash. Is dat niet genoeg voor jou? Overweeg dan eens een Denman Brush aan te schaffen. Meer weten? We schreven een blog over de verschillende typen Denman Brushes!

Helaas is er niet één simpel antwoord op die vraag. Het is daarom belangrijk je haar goed te analyseren. De producten die je gebruikt voor jouw krullen en je lifestyle hebben ook effect op het aantal nodige wasbeurten. Dit betekent gelukkig ook dat je hierop wat invloed kunt uitoefenen. Meer weten? We schreven een artikel over hoe vaak je je haar moet wassen.

Vind je het fijn om je krullen tussen je (co)wasbeurten door een opfrisbeurt te geven? Geen probleem! Vul een spuitfles met water en een klein beetje leave-in conditioner voor extra hydratatie. Spray daarna door je krullen. Breng vervolgens je een styling product aan, scrunch het in je haar en je krullen zien er weer als nieuw uit!

Heb je last van een droge, jeukerige of schilferige hoofdhuid, vettig haar (zelfs nadat je net je co-wash hebt gebruikt), producten die hun werk opeens niet meer goed doen, levenloze krullen? Dit is slechts een greep uit alle mogelijke symptomen die aangeven dat je krullen een clarify kunnen gebruiken. Het kan namelijk zijn dat zich op je haar laagjes vuil, olie, product of mineralen (zoals calcium) hebben opgebouwd… een build up. Die kun je gelukkig gemakkelijk verwijderen door je haar een clarifying behandeling te geven eigenlijk is dit gewoon een CG proof shampoobeurt. Er zijn zelfs speciale CG proof clarifying shampoos te koop.

Volgens de Curly Girl methode kun je föhns, of eigenlijk alle styling tools die hitte gebruiken, beter mijden. Kun je echt niet zonder? Krijg je anders namelijk onwijs pluishaar? Heb je simpelweg geen tijd om je krullen aan de de lucht te laten drogen en wil je wel stylish de deur uit gaan? Probeer je haar dan eens te drogen met een diffuser! Je kunt een diffuser het beste als volgt gebruiken: breng je favoriete stylingproduct aan en steek je krullen op met clips, zet je föhn op standje medium of nog beter, koud, whip your hair: gooi je krullen naar voren of opzij, beweeg de diffuser door je haar om lucht bij je wortels te blazen, ga door tot je krullen voor ongeveer 70-90% droog zijn, scrunch out the (gel) crunch tot je haar droog is, schud je krullen uit..dat is het!

Als je je krullen net hebt gewassen knijp je het overtollige vocht uit in een katoenen T-shirt. Nadat je je styling product hebt aangebracht wikkel je je haar voorzichtig weer in dat T-shirt en laat je het voor 20 à 30 minuten zitten. Daarna laat je je krullen aan de lucht opdrogen. Het ligt aan de porositeit van je haar hoe snel je haar droogt: bij haar met een lage porositeit duurt het erg lang voordat je krullen opdrogen, terwijl haar met een hoge porositeit juist heel snel opdroogt.

Porositeit gaat over de mate waarin je haar vocht opneemt en kan vasthouden. Het is handig om te weten hoe poreus jouw haar is, zodat je de best passende haarproducten kunt gebruiken. Je hebt lage, middel en hoge porositeit. Wil je testen welke porositeit jouw haar heeft? We schreven een blog met handige tips en tests!

Deep conditioning is een behandelmethode voor je haar die gericht is op het voeden van je haar door het gebruik van een goed haarmasker. Omdat krullen van nature droger zijn is de weg die de natuurlijke oliën op je hoofdhuid moeten afleggen richting je haarpuntjesnou eenmaal langer dan die van steile haren. Deep conditioning is een essentieel onderdeel van je curly haarroutine. Bekijk onze speciaal gekozen selectie van fijne deep conditioning haarmaskers met proteïne!

We zijn benieuwd hoe de Curly Girl Methode bevalt en wat jouw ervaringen zijn. Laat je het ons weten in de reacties hieronder? En als je vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen!

No comment yet, add your voice below!

Add a Comment

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (30)

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (31)

De Belangrijkste Technieken van de Curly Girl Methode

Curly Girl Methode

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (32)

Jamilla’s ervaring bij YOUS Krullenspecialist

Curly Girl Methode

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (33)

Onze Bouclème Review: wij zijn fan!

Haarproducten

Starten met de Curly Girl Methode: Hét Stappenplan | Kurlify (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6734

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.